piątek, 22 czerwca 2018

TORTILLE / WRAPY Z KURCZAKIEM 

I WARZYWAMI



Składniki na 4 wrapy:

  • 4 gotowe tortille
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 mała czerwona cebula
  • strąki groszku cukrowego (ok.12-14 strączków)
  • kilka liści dowolnej sałaty
  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
  • 4 kopiaste łyżki sosu tatarskiego Kielecki
Filet z kurczaka przekroić na pół, natrzeć solą, pieprzem i olejem. Cebulę pokroić w cienkie piórka.

Rozgrzać grill lub patelnię. Mięso smażyć lub grillować po około 6-7 minut z każdej strony. Zmniejszyć ogień, do mięsa dodać strączki groszku cukrowego, lekko osolić i posypać ziołami prowansalskimi. Smażyć, mieszając od czasu do czasu przez minutę. Dodać czosnek, smażyć kolejną minutę i zdjąć z ognia.

Tortille rozłożyć na desce, każdą posmarować łyżką sosu tatarskiego. Na połowie placka rozłożyć część usmażonego mięsa z groszkiem, dodać cebulkę i listki sałaty. Zawinąć całość w rulon i układać na suchej patelni lub tacce na grillu, podgrzewając na niedużym ogniu po 2 minuty z każdej strony. 

Podawać od razu lub na zimno, przekrojone w poprzek dla wygody. Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz