TORTILLE / WRAPY Z KURCZAKIEM
I WARZYWAMI
Składniki na 4 wrapy:
- 4 gotowe tortille
- 1 filet z kurczaka
- 1 mała czerwona cebula
- strąki groszku cukrowego (ok.12-14 strączków)
- kilka liści dowolnej sałaty
- 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
- 4 kopiaste łyżki sosu tatarskiego Kielecki
Filet z kurczaka przekroić na pół, natrzeć solą, pieprzem i olejem. Cebulę pokroić w cienkie piórka.
Rozgrzać grill lub patelnię. Mięso smażyć lub grillować po około 6-7 minut z każdej strony. Zmniejszyć ogień, do mięsa dodać strączki groszku cukrowego, lekko osolić i posypać ziołami prowansalskimi. Smażyć, mieszając od czasu do czasu przez minutę. Dodać czosnek, smażyć kolejną minutę i zdjąć z ognia.
Tortille rozłożyć na desce, każdą posmarować łyżką sosu tatarskiego. Na połowie placka rozłożyć część usmażonego mięsa z groszkiem, dodać cebulkę i listki sałaty. Zawinąć całość w rulon i układać na suchej patelni lub tacce na grillu, podgrzewając na niedużym ogniu po 2 minuty z każdej strony.
Podawać od razu lub na zimno, przekrojone w poprzek dla wygody. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz