PIECZONY FILET Z KURCZAKA
Z WARZYWAMI
Składniki na 2-3 porcje:
- 1 duży filet z kurczaka
- 1 średni brokuł
- 3-4 młode marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 strąka papryki żółtej lub czerwonej
- 2 garście strączków groszku cukrowego
- 2-3 cebulki dymki
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
Na marynatę:
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1-2 łyżki wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz
Składniki marynaty wymieszać razem w misce. Filet oczyścić z włókien i ewentualnych kostek, delikatnie uderzyć kantem dłoni żeby nieco go rozbić i włożyć do marynaty. Wstawić do lodówki na minimum 20 minut.
Piekarnik nastawić na 200 stopni.
Przygotować warzywa: paprykę pokroić na kawałki lub paski, pietruszkę i marchew oczyścić (nie obierać) i przekroić wzdłuż na pół. Ząbki czosnku lekko zgnieść płaską stroną noża. Brokuł podzielić na nieduże różyczki. Cebulki przekroić wzdłuż na pół.
Naczynie żaroodporne spryskać odrobiną oleju. Mięso wyciągnąć z marynaty (marynatę zachować!) i włożyć do naczynia, wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach wyjąć naczynie, wrzucić wszystkie warzywa i polać je pozostałą marynatą. Wstawić z powrotem do piekarnika na 30 minut.
W trakcie pieczenia odwrócić filet na drugą stronę i przemieszać warzywa, tak aby wszystko miało szansę nasiąknąć powstałym sosem. Przykryć naczynie pokrywką lub folią aluminiową i piec jeszcze 10 minut.
Wyjąć naczynie z piekarnika. Filet pozostawić na kilka minut w sosie, po czym pokroić go w ukośne plastry. Podawać z warzywami oraz dowolnym pieczywem lub ryżem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz