TORTILLE / WRAPY / PIADINA WEGETARIAŃSKIE
Z SEREM HALLOUMI
Składniki na 3 wrapy:
- 3 gotowe tortille lub placki piadina
- 1 opakowanie sera halloumi
- 1 papryka żółta
- kilka rzodkiewek
- szczypior
- mix sałat ze szpinakiem
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- 3 łyżki majonezu lub sosu tatarskiego (można pominąć)
Ser halloumi odsączyć z zalewy, pokroić w plastry o grubości ok. 1cm. Paprykę pokroić w niewielkie kawałki. Rzodkiewki posiekać w słupki lub w półplasterki, szczypior pokroić drobno.
Na talerz wlać dwie łyżki oleju, wrzucić pokrojoną paprykę i plastry sera, obtoczyć równomiernie.
Rozgrzać grill lub patelnię. Na grillu układać ser oraz kawałki papryki, opiekać równomiernie, obracając co jakiś czas, aż zmiękną i lekko się przyrumienią. Zdjąć z ognia i odłożyć na talerz.
Gotowe placki tortilli wrzucić na patelnię lub grill i zrumienić przez 30 sekund z każdej strony. Zdjąć i układać pojedynczo na desce.
Każdy placek tortilli posmarować majonezem, sosem lub pominąć ten etap. Przez środek każdego placka układać garść sałaty, plasterki rzodkiewki, szczypior i całość lekko przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Na wierzch warzyw ułożyć po kilka plastrów grillowanego sera halloumi i papryki, placek zawinąć w rulon jak naleśnik.
Podawać od razu na ciepło lub później na zimno, przekrojone w poprzek dla wygody. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz