piątek, 20 lipca 2018

TORTILLE / WRAPY / PIADINA WEGETARIAŃSKIE 

Z SEREM HALLOUMI



Składniki na 3 wrapy:

  • 3 gotowe tortille lub placki piadina
  • 1 opakowanie sera halloumi
  • 1 papryka żółta
  • kilka rzodkiewek
  • szczypior
  • mix sałat ze szpinakiem
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki majonezu lub sosu tatarskiego (można pominąć)
Ser halloumi odsączyć z zalewy, pokroić w plastry o grubości ok. 1cm. Paprykę pokroić w niewielkie kawałki. Rzodkiewki posiekać w słupki lub w półplasterki, szczypior pokroić drobno.

Na talerz wlać dwie łyżki oleju, wrzucić pokrojoną paprykę i plastry sera, obtoczyć równomiernie. 
Rozgrzać grill lub patelnię. Na grillu układać ser oraz kawałki papryki, opiekać równomiernie, obracając co jakiś czas, aż zmiękną i lekko się przyrumienią. Zdjąć z ognia i odłożyć na talerz.

Gotowe placki tortilli wrzucić na patelnię lub grill i zrumienić przez 30 sekund z każdej strony. Zdjąć i układać pojedynczo na desce. 

Każdy placek tortilli posmarować majonezem, sosem lub pominąć ten etap. Przez środek każdego placka układać garść sałaty, plasterki rzodkiewki, szczypior i całość lekko przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Na wierzch warzyw ułożyć po kilka plastrów grillowanego sera halloumi i papryki, placek zawinąć w rulon jak naleśnik.

 Podawać od razu na ciepło lub później na zimno, przekrojone w poprzek dla wygody. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz