KLUSECZKI DYNIOWE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SEREM PLEŚNIOWYM
Składniki na kluseczki (dla ok. 3-4 osób):
- ok. 1 kg ziemniaków
- 5-6 łyżek puree z pieczonej dyni (przepis tu: puree )
- ok. 250 g mąki ziemniaczanej
- 3-5 łyżek letniej wody
- sól
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Przecisnąć przez praskę do większej miski, wystudzić.
Do ziemniaków dodać puree z dyni i z grubsza wymieszać. Wsypać mąkę ziemniaczaną i wyrabiać dłońmi, dodając po trochu wody, aż masa zrobi się elastyczna i wszystkie składniki się gładko połączą. Jeśli masa wydaje się zbyt sucha, dodawać stopniowo po łyżce wody.
Umyć ręce, osuszyć i odrywać małe kawałki masy, formując z nich kulki. Najsmaczniejsze kluski mają średnicę zbliżoną do pięciozłotówki. Każdą kulkę leciutko spłaszczyć. Odkładać na talerz.
W większym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucać kluseczki po jednej, tak aby się nie skleiły i utworzyły pojedynczą warstwę. Jeśli wszystkie się nie zmieszczą naraz, ugotować je w drugiej turze.
Gdy kluski zaczną wypływać na powierzchnię, przemieszać je łyżką cedzakową i gotować dalej, przez około 2 minuty. Wyjąć jedną kluseczkę na próbę, przekroić na pół i sprawdzić, czy jest w środku dogotowana. Jeśli tak, wyłowić łyżką cedzakową pozostałe kluseczki na talerz lub półmisek.
Do ziemniaków dodać puree z dyni i z grubsza wymieszać. Wsypać mąkę ziemniaczaną i wyrabiać dłońmi, dodając po trochu wody, aż masa zrobi się elastyczna i wszystkie składniki się gładko połączą. Jeśli masa wydaje się zbyt sucha, dodawać stopniowo po łyżce wody.
Umyć ręce, osuszyć i odrywać małe kawałki masy, formując z nich kulki. Najsmaczniejsze kluski mają średnicę zbliżoną do pięciozłotówki. Każdą kulkę leciutko spłaszczyć. Odkładać na talerz.
W większym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucać kluseczki po jednej, tak aby się nie skleiły i utworzyły pojedynczą warstwę. Jeśli wszystkie się nie zmieszczą naraz, ugotować je w drugiej turze.
Gdy kluski zaczną wypływać na powierzchnię, przemieszać je łyżką cedzakową i gotować dalej, przez około 2 minuty. Wyjąć jedną kluseczkę na próbę, przekroić na pół i sprawdzić, czy jest w środku dogotowana. Jeśli tak, wyłowić łyżką cedzakową pozostałe kluseczki na talerz lub półmisek.
Dodatkowo:
- ok. 10-12 suszonych pomidorów
- ząbek czosnku, drobno pokrojony
- mała cebula pokrojona w piórka
- garść świeżych ziół (szczypiorek, natka pietruszki, bazylia itp.)
- ser z niebieską pleśnią (ilość wg uznania)
- olej lub oliwa
- szczypta suszonych ziół prowansalskich
Pomidory pokroić w paseczki. Na dużej patelni rozgrzać trochę oleju, kluseczki dyniowe przekrawać na pół i wrzucić na patelnię. Dodać pokrojoną cebulkę. Mieszając, podsmażać przez około 3 minuty na średnim ogniu. Dodać czosnek oraz pokrojone suszone pomidory, smażyć jeszcze 2 minuty.
Zawartość patelni przełożyć na talerze, posypać pokruszonym serem pleśniowym, posiekanymi ziołami i oprószyć ziołami prowansalskimi. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz