czwartek, 24 lipca 2014

CIASTO Z JAGODAMI



  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka jagód (lub dowolnych małych owoców)
Dno tortownicy o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli wymieszać w dużej misce. W mniejszej misce wymieszać roztrzepane jajka, olej i mleko, następnie wlać je do miski z suchymi składnikami. Starannie wymieszać łyżką (niezbyt długo) i wsypać wiórki kokosowe, wymieszać ponownie.
Masę wyłożyć do tortownicy, na wierzch równomiernie rozsypać jagody. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.50min. Smacznego! :) 
 
Inspiracja przepisu: www.kuchniaagaty.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz