środa, 23 lipca 2014

FRANCUSKIE TOSTY 

NA SŁODKO I NA SŁONO


  • 5-6 kromek czerstwego chleba
  • 1 duże jajko
  • pół szklanki zimnego mleka
  • 2-3 łyżki masła i pół łyżeczki oliwy
Czerstwe pieczywo pokroić na niezbyt cienkie kromki. Jajko rozbić do miski, wlać mleko i całość dokładnie, ale krótko roztrzepać. Kromki chleba włożyć na chwilę do jajka z mlekiem, obrócić, żeby się dokładnie pokryły mieszanką i lekko nasiąknęły.

W międzyczasie rozgrzać na patelni masło z oliwą (dodatek oliwy sprawi, że masło się nie przypali). Nasączone kromki chleba ułożyć na patelni i smażyć na złoty kolor z obu stron. Odkładać na ręcznik papierowy, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.

Na słodko:
  • konfitura lub dżem
  • garść dowolnych owoców z kilkoma łyżkami gęstego jogurtu naturalnego i miodem
Na słono:
  • suszone pomidory pokrojone w paseczki
  • plasterki rzodkiewki
  • dowolna zielenina, u mnie sałata, listki bazylii i szczypiorek
  • odrobina soli i pieprzu, łyżka oliwy
Podawać, póki gorące (uwaga: grzanki są miękkie, przyda się nóż i widelec). Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz