FRANCUSKIE TOSTY
NA SŁODKO I NA SŁONO
- 5-6 kromek czerstwego chleba
- 1 duże jajko
- pół szklanki zimnego mleka
- 2-3 łyżki masła i pół łyżeczki oliwy
W międzyczasie rozgrzać na patelni masło z oliwą (dodatek oliwy sprawi, że masło się nie przypali). Nasączone kromki chleba ułożyć na patelni i smażyć na złoty kolor z obu stron. Odkładać na ręcznik papierowy, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Na słodko:
- konfitura lub dżem
- garść dowolnych owoców z kilkoma łyżkami gęstego jogurtu naturalnego i miodem
- suszone pomidory pokrojone w paseczki
- plasterki rzodkiewki
- dowolna zielenina, u mnie sałata, listki bazylii i szczypiorek
- odrobina soli i pieprzu, łyżka oliwy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz