KURCZAK Z DYNIĄ
I PIECZARKAMI
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 0,5-0,7kg dyni (bez skórki i pestek)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300g pieczarek
- 1 szklanka bulionu
- olej do smażenia
- 2 łyżki curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
- szczypta imbiru
- szczypta chilli cayenne
- sól, pieprz
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 100ml śmietany kremówki 30%
- świeży tymianek, oregano
Miąższ dyni pokroić w dużą kostkę. Z garnka wyjąć kurczaka z cebulą i czosnkiem, odłożyć na talerz. Dynię wrzucić do tego samego garnka, w razie potrzeby dodając trochę oleju. Przyprawić solą, kurkumą, papryką, chilli i imbirem i smażyć na średnim ogniu przez kilka minut, aż zacznie nieco mięknąć. Po chwili dodać pieczarki pokrojone w ćwiartki i podsmażyć razem. Dodać sos sojowy i świeże zioła, zostawiając kilka listków tymianku do dekoracji. Włożyć z powrotem kawałki kurczaka z cebulą i podlać bulionem. Dusić na małym ogniu około 5-10 minut, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Pod koniec gotowania wlać kremówkę, przemieszać, pogotować jeszcze przez 1-2 minuty.
Podawać z ryżem lub ziemniakami, ozdobione świeżym tymiankiem. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.kwestiasmaku.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz