SAŁATKA ŚLEDZIOWA
Z JAJKIEM, SELEREM, PAPRYKĄ
I JABŁKIEM
Składniki na 3-4 porcje:
- 2 filety śledziowe (a la matiasy)
- 2 łodygi selera naciowego
- 1/2 czerwonej papryki
- 3-4 rzodkiewki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 duże jajko
- jabłka (po 1 sztuce na porcję)
- natka pietruszki lub koperek
- 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- świeżo zmielony pieprz
- kiełki rzodkiewki do ozdoby
Matiasy pokroić na wąskie paski, wrzucić do miski i dodać pokrojone jajko, cebulę, rzodkiewki, paprykę i seler. Posiekać drobno natkę i dodać do sałatki. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem, dodać 2 łyżki jogurtu, wymieszać. Wstawić w chłodne miejsce na około godzinę.
Sposób podania:
W jabłku:
Jabłko umyć, osuszyć. Przekroić poziomo na kilka plastrów. Z każdego wykroić środek z nasionami i trochę miąższu, który warto dodać do sałatki. Spód i wierzch jabłka pozostawić bez otworu. Układać plastry jeden na drugim, składając ponownie kształt jabłka. Środek wypełnić ostrożnie sałatką i nakryć wierzchem jak czapeczką.
W pucharku:
Na spód pucharka wyłożyć łyżeczkę posiekanej natki lub kiełków, napełnić pucharek sałatką śledziową. Garstkę kiełków przewiesić przez brzeg naczynia, wstawić gałązkę natki pietruszki lub selera. Podawać lekko schłodzone. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: miesięcznik "Moje Smaki Życia"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz