piątek, 3 października 2014

SAŁATKA ŚLEDZIOWA 

Z JAJKIEM, SELEREM, PAPRYKĄ 

I JABŁKIEM



Składniki na 3-4 porcje:
  • 2 filety śledziowe (a la matiasy)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3-4 rzodkiewki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 duże jajko
  • jabłka (po 1 sztuce na porcję)
  • natka pietruszki lub koperek
  • 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • świeżo zmielony pieprz
  • kiełki rzodkiewki do ozdoby
Matiasy opłukać i namoczyć w mleku/wodzie przez min. 1 godzinę. Jajko ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Seler naciowy obrać z włókien i pokroić na cieniutkie plasterki, ewentualnie w kosteczkę. Paprykę oczyścić, pokroić na małą kostkę. Rzodkiewki posiekać na półplasterki, cebulę w cieniutkie piórka.

Matiasy pokroić na wąskie paski, wrzucić do miski  i dodać pokrojone jajko, cebulę, rzodkiewki, paprykę i seler. Posiekać drobno natkę i dodać do sałatki. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem, dodać 2 łyżki jogurtu, wymieszać. Wstawić w chłodne miejsce na około godzinę.

Sposób podania:

W jabłku:
Jabłko umyć, osuszyć. Przekroić poziomo na kilka plastrów. Z każdego wykroić środek z nasionami i trochę miąższu, który warto dodać do sałatki. Spód i wierzch jabłka pozostawić bez otworu. Układać plastry jeden na drugim, składając ponownie kształt jabłka. Środek wypełnić ostrożnie sałatką i nakryć wierzchem jak czapeczką.

W pucharku:
Na spód pucharka wyłożyć łyżeczkę posiekanej natki lub kiełków, napełnić pucharek sałatką śledziową. Garstkę kiełków przewiesić przez brzeg naczynia, wstawić gałązkę natki pietruszki lub selera. Podawać lekko schłodzone. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: miesięcznik "Moje Smaki Życia"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz