CIASTO DYNIOWE
Z POLEWĄ TOFFI
Składniki na tortownicę o średnicy 24cm:
- 250g puree z dyni
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 200g masła
- 3 jajka (osobno białka i żółtka)
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 puszka gotowej polewy krówkowej (kajmak)
- płatki migdałów lub dowolne siekane orzechy do dekoracji
Dynię (w tym przepisie najlepsza będzie dynia Hokkaido, ciemnopomarańczowa) przekroić na ćwiartki, usunąć pestki, pokroić na kilka mniejszych kawałków i ułożyć pojedynczo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 minut. Sprawdzić widelcem, czy jest miękka, wyjąć, przestudzić. Obrać ze skórki i zmiksować na gładkie puree. Puree z dyni Hokkaido jest gęste, zaś pozostałe gatunki są rzadsze i warto odcisnąć z nich nadmiar wody na sitku.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, warto wcześniej boki i spód przesmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać razem i wymieszać.
Masło włożyć do większego garnka, roztopić na małym ogniu, dodać cukier z cukrem waniliowym i puree z dyni. Cały czas mieszać, następnie zdjąć z ognia i przestudzić. Do masy dodać żółtka oraz aromat pomarańczowy, dokładnie wymieszać łyżką na gładką masę.
Mąkę z proszkiem stopniowo wsypywać do masy dyniowej, mieszając po każdym dodaniu. W oddzielnym naczyniu ubić białka na bardzo sztywną pianę, dodać ją do masy i bardzo delikatnie wymieszać, aż składniki się połączą.
Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać szpatułką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 45 minut. Wyjąć i wystudzić. Po wystudzeniu ciasto oddzielić nożykiem od brzegów i wyjąć z tortownicy.
Gotową masę krówkową podgrzać (np. otwierając puszkę i wkładając ją do garnuszka z ciepłą wodą, zanurzoną do 2/3 wysokości) i starannie wymieszać, następnie polać ciasto (wierzch i boki). Ozdobić płatkami migdałów, podprażonymi lekko na suchej patelni. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.kwestiasmaku.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz