ZUPA DYNIOWA Z CURRY
I PAPRYKĄ
Składniki na 3 porcje:
- 0,5kg miąższu z dyni
- 3 pieczarki
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1/2 strąka ostrej papryczki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 0,5l bulionu
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 150ml mleka kokosowego lub śmietany kremówki
W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, lekko osolić i podsmażyć do miękkości. Dodać papryki i ostrą papryczkę, smażyć przez 3-4 minuty, dodać pieczarki i całość smażyć razem kolejne 3 minuty. Przełożyć zawartość garnka na talerz i odstawić na chwilę.
W tym samym garnku rozgrzać znów troszkę oleju, wrzucić kawałki dyni, osolić lekko i mieszając często podsmażać, aż zacznie robić się lekko miękka. Przyprawić curry i kurkumą oraz imbirem, zamieszać i wlać bulion. Gdy zacznie się gotować, zmniejszyć płomień i dusić na małym ogniu przez około 10 minut.
Po tym czasie dodać wcześniej usmażone warzywa, przyprawić sosem rybnym i sojowym i całość gotować kolejne 10 minut, w razie potrzeby uzupełniając wodą, żeby zupa nie była zbyt gęsta. Zdjąć z ognia, zmiksować za pomocą blendera.
Znów postawić na małym ogniu, wlać mleko kokosowe, zagotować chwilkę i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko, łyżką kaszy gryczanej, prażonymi pestkami dyni, grzankami lub łyżką soczewicy, posypaną natką pietruszki. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz