niedziela, 2 listopada 2014

ZUPA DYNIOWA Z CURRY

 I PAPRYKĄ



Składniki na 3 porcje:
  • 0,5kg miąższu z dyni
  • 3 pieczarki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1/2 strąka ostrej papryczki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 0,5l bulionu
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 150ml mleka kokosowego lub śmietany kremówki
Miąższ z dyni pokroić w nieduże kawałki, pieczarki w plasterki, a papryki w większą kostkę. Ostrą papryczkę drobno posiekać, czosnek w plasterki, a cebule w piórka.

W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, lekko osolić i podsmażyć do miękkości. Dodać papryki i ostrą papryczkę, smażyć przez 3-4 minuty, dodać pieczarki i całość smażyć razem kolejne 3 minuty. Przełożyć zawartość garnka na talerz i odstawić na chwilę. 

W tym samym garnku rozgrzać znów troszkę oleju, wrzucić kawałki dyni, osolić lekko i mieszając często podsmażać, aż zacznie robić się lekko miękka. Przyprawić curry i kurkumą oraz imbirem, zamieszać i wlać bulion. Gdy zacznie się gotować, zmniejszyć płomień i dusić na małym ogniu przez około 10 minut.

Po tym czasie dodać wcześniej usmażone warzywa, przyprawić sosem rybnym i sojowym i całość gotować kolejne 10 minut, w razie potrzeby uzupełniając wodą, żeby zupa nie była zbyt gęsta. Zdjąć z ognia, zmiksować za pomocą blendera. 

Znów postawić na małym ogniu, wlać mleko kokosowe, zagotować chwilkę i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko, łyżką kaszy gryczanej, prażonymi pestkami dyni, grzankami lub łyżką soczewicy, posypaną natką pietruszki. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz