czwartek, 13 listopada 2014

UDKA Z KURCZAKA 

W MARYNACIE SOJOWEJ 

Z FRYTKAMI Z MARCHEWKI



  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 1 duża cebula
Składniki na marynatę:
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sok z połowy cytryny
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/4 łyżeczki chilli cayenne
  • 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
  • szczypta soli, pieprz do smaku
Składniki na frytki z marchewki:
  • 2 duże marchewki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • szczypta soli
Ćwiartki z kurczaka umyć, osuszyć, pozbyć się skóry i nadmiaru widocznego tłuszczu. W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty, włożyć do niej mięso oraz cebulę przekrojoną na ćwiartki, dokładnie obtoczyć marynatą ze wszystkich stron i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny (a najlepiej całą noc).
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Kurczaka wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywą. Na dolnej półce piekarnika ustawić naczynie z mięsem. Piec przez 20 minut z przykryciem, po czym zdjąć pokrywę i piec jeszcze około 20-25 minut.

W międzyczasie obrać marchew i pokroić w słupki, jak na frytki. W głębokim talerzu wymieszać olej, sól i zioła. Dużą płaską blachę (część wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Marchewkowe frytki obtaczać w ziołowym oleju i układać na blaszce tak, aby tworzyły jedną warstwę. Blachę wstawić do piekarnika w połowie czasu pieczenia mięsa (czyli po 20 minutach od rozpoczęcia pieczenia kurczaka), umieszczając ją w górnej części piekarnika, nad naczyniem z mięsem - najlepiej na pierwszej lub drugiej półce od góry. Piec przez około 20-25 minut. Wyciągnąć równocześnie z kurczakiem. Podawać z ziemniakami, posypane świeżymi ziołami lub natką. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz