UDKA Z KURCZAKA
W MARYNACIE SOJOWEJ
Z FRYTKAMI Z MARCHEWKI
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 1 duża cebula
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sok z połowy cytryny
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/4 łyżeczki chilli cayenne
- 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
- szczypta soli, pieprz do smaku
- 2 duże marchewki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- szczypta soli
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Kurczaka wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywą. Na dolnej półce piekarnika ustawić naczynie z mięsem. Piec przez 20 minut z przykryciem, po czym zdjąć pokrywę i piec jeszcze około 20-25 minut.
W międzyczasie obrać marchew i pokroić w słupki, jak na frytki. W głębokim talerzu wymieszać olej, sól i zioła. Dużą płaską blachę (część wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Marchewkowe frytki obtaczać w ziołowym oleju i układać na blaszce tak, aby tworzyły jedną warstwę. Blachę wstawić do piekarnika w połowie czasu pieczenia mięsa (czyli po 20 minutach od rozpoczęcia pieczenia kurczaka), umieszczając ją w górnej części piekarnika, nad naczyniem z mięsem - najlepiej na pierwszej lub drugiej półce od góry. Piec przez około 20-25 minut. Wyciągnąć równocześnie z kurczakiem. Podawać z ziemniakami, posypane świeżymi ziołami lub natką. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz