KANAPKA Z JAJKIEM
W KOSZULCE I DOMOWYM MAJONEZEM
Składniki na 1 porcję:
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
- 1 bułka wieloziarnista
- 1 plaster szynki
- 2 rzodkiewki
- garść dowolnej sałaty
- garść kiełków
- szczypiorek
- 2 łyżki octu winnego białego
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki oleju w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz, cukier
Rzodkiewki pokroić na plasterki, szczypiorek posiekać. Bułkę przekroić na pół, lekko posmarować masłem, ułożyć kilka listków sałaty i szynkę.
W garnuszku zagotować wodę, dodać ocet winny. Łyżką zamieszać szybko tak, żeby utworzył się wir w wodzie. Jajko ostrożnie wybić do filiżanki, po czym powoli wlać w sam środek wiru - dzięki temu białko ścinając się, nabierze okrągłego kształtu. Gotować na średnim ogniu przez około 2-3 minuty; wyciągnąć łyżką cedzakową, osuszyć lekko na papierowym ręczniku. Ułożyć jajko ostrożnie na bułce z sałatą i szynką, na to domowy majonez, szczypiorek, plasterki rzodkiewki i kiełki. Przyprawić solą i pieprzem, przykryć drugą połową bułki. Tuż przed podaniem delikatnie naciąć białko jajka, żeby żółtko zaczęło pomału wypływać.
Podawać natychmiast. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz