poniedziałek, 3 listopada 2014

NALEŚNIKI Z SOSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I KONFITURĄ



Na ciasto naleśnikowe:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki wody (zwykłej lub gazowanej)
  • 6 łyżek mąki pszennej (mniej więcej)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Na sos:
  • 0,5 tabliczki białej czekolady
  • 150ml śmietany kremówki 30%         
Dodatki:
  • dowolna konfitura lub dżem
  • płatki migdałów podprażone na suchej patelni
  • listki świeżej mięty
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować mikserem na gładką masę, dodając ewentualnie mleka lub mąki tak, aby miała konsystencję gęstej śmietany.  Rozgrzać patelnię do naleśników bez smarowania jej olejem (wystarczy ta ilość, która została zmiksowana). Smażyć cienkie naleśniki, odkładać na talerz i przykryć drugim talerzem, żeby nie wystygły za szybko.

Śmietanę kremówkę wlać do małego garnka, doprowadzić do wrzenia i od razu zdjąć z ognia. Wsypać pokruszoną białą czekoladę, po dwóch minutach dokładnie wymieszać, żeby czekolada się całkowicie rozpuściła.

Na każdy naleśnik nakładać łyżkę ulubionej konfitury, łyżkę sosu z czekolady i zawijać w rulon. Polać z wierzchu sosem i posypać prażonymi płatkami migdałów oraz listkami mięty. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz