NALEŚNIKI Z SOSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I KONFITURĄ
Na ciasto naleśnikowe:
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody (zwykłej lub gazowanej)
- 6 łyżek mąki pszennej (mniej więcej)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 0,5 tabliczki białej czekolady
- 150ml śmietany kremówki 30%
- dowolna konfitura lub dżem
- płatki migdałów podprażone na suchej patelni
- listki świeżej mięty
Śmietanę kremówkę wlać do małego garnka, doprowadzić do wrzenia i od razu zdjąć z ognia. Wsypać pokruszoną białą czekoladę, po dwóch minutach dokładnie wymieszać, żeby czekolada się całkowicie rozpuściła.
Na każdy naleśnik nakładać łyżkę ulubionej konfitury, łyżkę sosu z czekolady i zawijać w rulon. Polać z wierzchu sosem i posypać prażonymi płatkami migdałów oraz listkami mięty. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz