wtorek, 18 listopada 2014

DESER Z PŁATKÓW OWSIANYCH I OWOCÓW Z JOGURTEM



Składniki na 1 porcję:
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • odrobina soku z cytryny
  • garść płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • kawałki dowolnych owoców (poza sezonem mogą być z puszki, np. brzoskwinie)
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka miodu lub polewy kajmakowej (krówkowej)  
Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazdo nasienne. Pokroić na kawałki, włożyć do małego garnka i posypać łyżką cukru. Na średnim ogniu prażyć jabłko aż do miękkości, nie dolewając wody. Zdjąć z ognia i ostudzić lekko, wymieszać z cynamonem.
Garść płatków owsianych zalać gorącym mlekiem, pozostawić na około 10-12 minut. Gdy zmiękną, odlać z nich mleko.

W miseczce lub pucharku układać warstwami:
- wszystkie kawałki jabłka
- płatki owsiane
- 2 łyżki jogurtu
- kawałki owoców
- suszona żurawina
- łyżka płynnego miodu lub płynnej polewy (wystarczy podgrzać odrobinę w mikrofali)

Całość można przyozdobić małymi listkami świeżej mięty. Smacznego! :)

1 komentarz: