GRZANKI Z WĘDZONĄ MAKRELĄ I SAŁATKĄ OGÓRKOWĄ
Składniki na 2 porcje:
- 1 wędzona makrela
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2-3 ogórki kiszone
- trochę soku z cytryny, pieprz
- pomidorki koktajlowe
- świeże listki bazylii
- dowolne pieczywo, pokrojone na kromeczki
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki oleju w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka musztardy
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz, cukier do smaku
Pieczywo podpiec w tosterze na rumiane grzanki. Obraną starannie makrelę wędzoną lekko przyprawić pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny, wymieszać w miseczce. Ogórki kiszone i czerwoną cebulę drobniutko posiekać, wymieszać w oddzielnej miseczce.Pomidorki przekroić na pół lub na grubsze plasterki.
Na gorące grzanki kolejno nakładać: łyżkę domowego majonezu, łyżkę sałatki ogórkowej, warstwę wędzonej makreli. Udekorować plasterkiem pomidora i listkiem bazylii. Podawać natychmiast. Smacznego!
P.S. Makrelę warto wzbogacić posiekanym szczypiorkiem lub świeżym tymiankiem, wedle uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz