piątek, 28 listopada 2014

GRZANKI Z WĘDZONĄ MAKRELĄ I SAŁATKĄ OGÓRKOWĄ




Składniki na 2 porcje:
  • 1 wędzona makrela
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2-3 ogórki kiszone
  • trochę soku z cytryny, pieprz
  • pomidorki koktajlowe
  • świeże listki bazylii
  • dowolne pieczywo, pokrojone na kromeczki
Składniki na domowy majonez:
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki oleju w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier do smaku 
 Przygotować majonez: w miseczce utrzeć żółtko z musztardą na gładką masę. Stopniowo dodawać olej, po około dwie łyżki, cały czas ucierając. Pod koniec dodać szczyptę cukru, soli, trochę pieprzu oraz sok z cytryny, starannie utrzeć na gęstą i gładką masę.

Pieczywo podpiec w tosterze na rumiane grzanki. Obraną starannie makrelę wędzoną lekko przyprawić pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny, wymieszać w miseczce. Ogórki kiszone i czerwoną cebulę drobniutko posiekać,  wymieszać w oddzielnej miseczce.Pomidorki przekroić na pół lub na grubsze plasterki.

Na gorące grzanki kolejno nakładać: łyżkę domowego majonezu, łyżkę sałatki ogórkowej, warstwę wędzonej makreli. Udekorować plasterkiem pomidora i listkiem bazylii. Podawać natychmiast. Smacznego!

P.S. Makrelę warto wzbogacić posiekanym szczypiorkiem lub świeżym tymiankiem, wedle uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz