PIERSI Z KURCZAKA FASZEROWANE WARZYWAMI
I MOZZARELLĄ
- 3 piersi z kurczaka
- po 1/4 strąka papryki czerwonej, żółtej i zielonej
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki ciecierzycy z puszki, odsączonej z zalewy
- 4 suszone pomidory
- 1/2 mozzarelli
- świeży tymianek lub natka pietruszki
- sól, pieprz, suszony majeranek
- olej rzepakowy
- 1 łyżka masła
Strąki papryki pokroić w kosteczkę, cebulę i dwa ząbki czosnku w plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć cebulę i czosnek przed 2 minuty, dodać papryki i cały czas mieszając smażyć około 3-4 minuty. Dodać ciecierzycę, suszone pomidory pokrojone w paseczki, przyprawić solą i pieprzem. Po około minucie zdjąć z ognia, przełożyć do miski. Mozzarellę pokroić na małe kawałki i wymieszać razem z warzywami, dodać tymianek lub posiekaną natkę i ewentualnie doprawić do smaku (farsz powinien mieć wyrazisty smak, podczas duszenia znacznie złagodnieje).
Nakładać farsz łyżeczką do każdej kieszonki piersi, upychając do pełna. Białą nitką przewiązać każdą pierś, starannie zamykając kieszonkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Każdą porcję kurczaka oprószyć solą i pieprzem i układać na gorącym oleju, najpierw stroną, w której jest nacięcie, żeby się szybko zespoiło. Obsmażyć na jasnozłoty kolor z każdej strony, następnie wrzucić pozostałe całe dwa ząbki czosnku i podlać gorącą wodą do 1/3 wysokości roladek. Dusić na niewielkim ogniu pod uchyloną przykrywką przez około 45 minut, dolewając wody w razie potrzeby. W połowie duszenia skosztować sos i ewentualnie doprawić solą.
Gotowe piersi z kurczaka wyjąć z garnka i zdjąć nitki, do gotującego się sosu dodać 1 dużą łyżkę masła i wymieszać, po krótkiej chwili zdjąć z palnika.
Porcje kurczaka podawać pokrojone w średniej grubości plastry, polane sosem, z dodatkiem dowolnej sałatki lub surówki. Smacznego! :)
Pycha ,uwielbiam.
OdpowiedzUsuń