piątek, 5 grudnia 2014

KARCZEK PIECZONY W SOLI

na kanapki




  • 0,5kg karczku bez kości (najlepiej średnio tłusty)
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • 1kg soli kuchennej
  • suszony majeranek
Mięso umyć, osuszyć. Natrzeć olejem całą porcję, obsypać i natrzeć majerankiem. Włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na kilka-kilkanaście godzin (można skrócić ten czas, jednak smak będzie mniej wyrazisty).
 
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W naczyniu żaroodpornym na dno wysypać grubą warstwę soli, położyć na niej mięso i zasypać pozostałą solą, szczelnie zasypując karczek. Bez przykrywania wstawić do piekarnika na około godzinę. Czas pieczenia powinien wynosić mniej więcej tyle, ile waży mięso (1kg = 1godzina) plus pół godziny. Gotowe mięso powinno mieć twardą, zbrązowiałą skorupkę solną. 


Wyjąć z piekarnika, wyciągnąć z soli i otrzepać z nadmiaru. Zużytą sól wyrzucić. Karczek kroić po całkowitym wystygnięciu, a najlepiej po schłodzeniu w lodówce. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: Mama ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz