KARCZEK PIECZONY W SOLI
na kanapki
- 0,5kg karczku bez kości (najlepiej średnio tłusty)
- kilka łyżek oleju rzepakowego
- 1kg soli kuchennej
- suszony majeranek
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W naczyniu żaroodpornym na dno wysypać grubą warstwę soli, położyć na niej mięso i zasypać pozostałą solą, szczelnie zasypując karczek. Bez przykrywania wstawić do piekarnika na około godzinę. Czas pieczenia powinien wynosić mniej więcej tyle, ile waży mięso (1kg = 1godzina) plus pół godziny. Gotowe mięso powinno mieć twardą, zbrązowiałą skorupkę solną.
Wyjąć z piekarnika, wyciągnąć z soli i otrzepać z nadmiaru. Zużytą sól wyrzucić. Karczek kroić po całkowitym wystygnięciu, a najlepiej po schłodzeniu w lodówce. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: Mama ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz