piątek, 19 grudnia 2014

MAKOWIEC Z KONFITURĄ



Składniki na formę o średnicy 24cm:
  • 300g mąki pszennej
  • 120g cukru
  • 200g masła w temperaturze pokojowej
  • kilka kropli aromatu waniliowego
W misce wymieszać dłońmi masło z mąką, cukrem i aromatem. Wyrobić palcami na kruszonkę.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia (najlepsza będzie forma bez wyjmowanego dna, ponieważ podczas pieczenia masa makowa puści sporo soku; można też wstawić formę z wyjmowanym dnem dodatkowo do większej blachy). Połową kruszonki wysypać dno formy, delikatnie wklepując ją równomiernie. Podpiec około 15 minut w temperaturze 180 stopni, na bladozłoty kolor.


  • słoik konfitury lub dżemu (najlepiej z owoców leśnych, porzeczek lub wiśni)
  • 250g zmielonego maku
  • 30g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/3 szklanki miodu płynnego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 100g suszonej żurawiny
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka zmielonych migdałów (lub ewentualnie bułki tartej)
  • 2 białka 
  • kilka kropli aromatu migdałowego 
Mak zalać wrzątkiem w garnku, na taką wysokość, żeby tylko zakryć warstwę maku. Wystudzić całkowicie. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody na sitku lub przez lnianą ściereczkę. W misie miksera wymieszać masę makową z masłem, cukrem, miodem, żurawiną, skórką pomarańczową, migdałami i aromatem. Oddzielnie ubić 2 białka na sztywną masę i dodać do masy, delikatnie wmieszając ją szpatułką.

Na podpieczony wcześniej spód wyłożyć równomiernie masę makową, na wierzch wyłożyć konfiturę lub dżem (dobrze jest wcześniej dokładnie rozmieszać ją łyżką). Na samą górę pokruszyć pozostałą kruszonkę. Wstawić do piekarnika na 180 stopni i piec około 45-50 minut. Wyjąć i wystudzić, przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.mojewypieki.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz