DOMOWE GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA
Składniki na ok. 16 małych gołąbków (dla 4 osób):
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 2 nieduże jajka
- 100g ugotowanego ryżu
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 główki średniej wielkości kapusty pekińskiej
- 1 szklanka passaty pomidorowej lub soku z pomidorów z puszki
- sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
Wyciągnąć same kotlety na talerz, odstawić na chwilę.Do sosu dodać passatę z pomidorów, przyprawić ewentualnie solą i pieprzem. Zagęścić mąką rozmieszaną z 1/3 szklanki wody. Zagotować sos przez chwilkę, włożyć do niego kotlety i na małym ogniu dusić całość około 2-3 minuty.
Podawać na gorąco, posypane natką pietruszki. Smacznego! :)
Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńI są przepyszne, mięciutkie i delikatne :) Dziękuję!
Usuń