BABECZKI Z MAKIEM
Składniki na 12 szt:
- 160g masła
- 165g mąki pszennej
- 3 jajka
- 120g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki suchego zmielonego maku
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- 3 łyżki mleka
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odstawić. W misce utrzeć mikserem masło z cukrem na gładką masę. Dodawać po kolei jajka, cały czas miksując. Dodać skórkę z cytryny, mleko, mak i aromat i zmiksować krótko, aż składniki się połączą. Odłożyć mikser, do masy wsypać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką (nie mieszać za długo!).
Formę na 12 mufinek wyłożyć papilotkami, łyżką nakładać ciasto (mniej więcej do 2/3 wysokości papilotki). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 20 minut.
Po wyjęciu przestudzić całkowicie przed ozdobieniem ich kremem lub polewą.
Krem śmietankowy:
- 100g mascarpone
- 100ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
Lukier królewski:
- 1 małe białko jaja
- szklanka cukru pudru
- kilka kropli soku z cytryny
Przechowywanie:
- babeczki z kremem śmietankowym w lodówce, do 3 dni; wyjąć na około 20 minut przed podaniem;
- babeczki z lukrem w temperaturze pokojowej (nie za ciepłej), pod przykryciem, do 7 dni.
Inspiracja przepisu: www.mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz