czwartek, 18 grudnia 2014

BABECZKI Z MAKIEM



Składniki na 12 szt:
  • 160g masła
  • 165g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 120g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki suchego zmielonego maku
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 3 łyżki mleka
Masło i jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odstawić. W misce utrzeć mikserem masło z cukrem na gładką masę. Dodawać po kolei jajka, cały czas miksując. Dodać skórkę z cytryny, mleko, mak i aromat i zmiksować krótko, aż składniki się połączą. Odłożyć mikser, do masy wsypać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką (nie mieszać za długo!).

Formę na 12 mufinek wyłożyć papilotkami, łyżką nakładać ciasto (mniej więcej do 2/3 wysokości papilotki). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 20 minut.
Po wyjęciu przestudzić całkowicie przed ozdobieniem ich kremem lub polewą.

Krem śmietankowy:
  • 100g mascarpone
  • 100ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
Składniki na krem powinny być mocno schłodzone. Umieścić wszystkie trzy w misce i miksować na największych obrotach, aż krem będzie sztywny. Włożyć go do woreczka cukierniczego (u mnie z tylką 9mm/1M) i wyciskać dowolny wzór na babeczkach. Ozdobić ulubioną posypką.

Lukier królewski:
  • 1 małe białko jaja
  • szklanka cukru pudru
  • kilka kropli soku z cytryny
Wszystkie składniki na lukier umieścić w misce i ucierać mikserem, aż do pożądanej gęstości. Polewać babeczki i ozdabiać posypką, nim zastygnie.

Przechowywanie:
- babeczki z kremem śmietankowym w lodówce, do 3 dni; wyjąć na około 20 minut przed podaniem;
- babeczki z lukrem w temperaturze pokojowej (nie za ciepłej), pod przykryciem, do 7 dni.

Inspiracja przepisu: www.mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz