ZUPA Z CIECIERZYCY I POMIDORÓW
Składniki na 3 porcje:
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 szklanka ciecierzycy z puszki, odcedzonej z zalewy
- 1 szklanka passaty z pomidorów lub zmiksowanych pomidorów z puszki
- 1 szklanka dowolnego bulionu
- szczypta suszonego majeranku
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
- jogurt naturalny gęsty do podania
- świeże zioła
W garnku rozgrzać 1-2 łyżki oleju. Dodać posiekaną w kosteczkę cebulę i plasterki czosnku. Lekko osolić i mieszając podsmażyć na złoty kolor. Wrzucić ciecierzycę, majeranek i mieszając całość smażyć jeszcze na niewielkim ogniu przez około 3 minuty. Wlać passatę lub zmiksowane pomidory oraz bulion. Gotować zupę na małym ogniu przez 20-30 minut, w razie potrzeby uzupełniając wodą i mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodać listki tymianku, spróbować i ewentualnie doprawić miodem, solą i pieprzem.
Zupa powinna mieć konsystencję lekko gęstą, można ją również zmiksować na gładki krem, wedle uznania. Podawać gorącą, z kleksem gęstego jogurtu naturalnego i ozdobioną świeżymi ziołami. Smacznego! :)
Uwierzysz ,nie znam smaku ciecierzycy ,zupa super.
OdpowiedzUsuńNie wierzę ;) Dla mnie smakuje jak delikatniejsza wersja fasolki Jaś, bardzo ja lubię, a i córka powoli się przekonuje :) Dzięki!
Usuń