FILETY Z KURCZAKA W PANIERCE MUSZTARDOWEJ
Składniki na 2 porcje:
- 1 filet z kurczaka
- 1 jajko
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka gęstej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
W głębokim talerzu rozkłócić jajko, dodać musztardę, śmietanę, mąkę, rozgnieciony ząbek czosnku oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać na gładką, dość gęstą masę. Na patelni rozgrzać olej. Filety zanurzać w panierce, aż masa starannie oklei kotlety z obu stron. Smażyć na jasnobrązowy kolor, około 2-3 minuty z każdej strony.
Podawać z ziemniakami i lekką surówką. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: Mama ;)
Smaczny obiad.
OdpowiedzUsuń