SAŁATKA Z PIECZONYCH BURAKÓW, MANDARYNEK, RUKOLI I FETY
Składniki na 5-6 porcji:
- 3 duże buraki
- 100g sera typu feta
- 3-4 garście rukoli
- 3-4 mandarynki
- 4 łyżeczki octu balsamicznego
- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 2 łyżeczki miodu
- 3 łyżki oliwy (plus trochę do pieczenia)
- sól, pieprz do smaku
- garść posiekanych orzechów (opcjonalnie)
Fetę pokruszyć na małe kawałeczki. Mandarynki obrać i pokroić na niewielkie kawałki (wielkości mniej więcej pół cząstki). Rukolę umyć i osuszyć.
Przygotować sos:
Miód, musztardę, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz i ocet balsamiczny wymieszać w kubeczku (można dodać więcej oliwy).
Na półmisku rozłożyć plasterki buraków, mandarynki i rukolę. Polać połową sosu. Posypać fetą i orzechami, ozdobić resztą sosu.
Podawać w temperaturze pokojowej. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: Dominika Wójciak dla kulinarni.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz