ZUPA CEBULOWA Z GRZANKAMI SEROWO-ZIOŁOWYMI
Składniki na 4-5 porcji:
- 5-6 dużych cebul
- 1 ząbek czosnku
- szczypta mielonego kminku i tymianku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200ml białego wina
- 1 l bulionu (warzywnego lub drobiowego)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- chleb tostowy pszenny (po 2 kromki na osobę)
- 5 grubych plastrów żółtego sera
- szczypta ziół prowansalskich
- natka pietruszki lub szczypiorek (opcjonalnie)
Pod koniec gotowania zupy przygotować grzanki.
Na jedną grzankę przygotować dwie kromki chleba tostowego, posmarować każdą z obu stron odrobiną oleju, lekko osolić i oprószyć pierzem. Na jednej kromce położyć gruby plaster sera i posypać posiekaną natką lub szczypiorkiem. Na drugiej kromce, po wewnętrznej stronie posypać ziołami prowansalskimi. Złożyć obie kromki, lekko docisnąć.
Gotowe kromki z serem upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez kilka minut, można też podsmażyć na patelni grillowej, obracając w trakcie; albo podgrzać w kuchence mikrofalowej, aż ser się rozpuści.
Zupę doprawić solą i pieprzem wedle uznania, podawać gorącą, z gorącymi grzankami serowo-ziołowymi na osobnym talerzyku. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.kuchnialidla.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz