sobota, 3 stycznia 2015

ZUPA CEBULOWA Z GRZANKAMI SEROWO-ZIOŁOWYMI




Składniki na 4-5 porcji:
  • 5-6 dużych cebul
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta mielonego kminku i tymianku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200ml białego wina
  • 1 l bulionu (warzywnego lub drobiowego)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • chleb tostowy pszenny (po 2 kromki na osobę)
  • 5 grubych plastrów żółtego sera
  • szczypta ziół prowansalskich
  • natka pietruszki lub szczypiorek (opcjonalnie)
Cebule obrać, pokroić w piórka. Czosnek rozgnieść i drobno posiekać. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebule i czosnek, lekko osolić i smażyć na średnim ogniu do miękkości, często mieszając, około 15 minut. Przyprawić kminkiem i tymiankiem. Dodać 1 łyżkę mąki, wmieszać i chwilkę podsmażyć. Wlać wino, zagotować kilka minut, aż większość wina odparuje. Dolać bulion, gotować na małym ogniu około 40 minut, w razie potrzeby uzupełniając gorącą wodą.
Pod koniec gotowania zupy przygotować grzanki.

Na jedną grzankę przygotować dwie kromki chleba tostowego, posmarować każdą z obu stron odrobiną oleju, lekko osolić i oprószyć pierzem. Na jednej kromce położyć gruby plaster sera i posypać posiekaną natką lub szczypiorkiem. Na drugiej kromce, po wewnętrznej stronie posypać ziołami prowansalskimi. Złożyć obie kromki, lekko docisnąć. 
Gotowe kromki z serem upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez kilka minut, można też podsmażyć na patelni grillowej, obracając w trakcie; albo podgrzać w kuchence mikrofalowej, aż ser się rozpuści.

Zupę doprawić solą i pieprzem wedle uznania, podawać gorącą, z gorącymi grzankami serowo-ziołowymi na osobnym talerzyku. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.kuchnialidla.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz