KOTLECIKI Z TUŃCZYKA Z ZIOŁAMI
Składniki na 3 porcje (8 małych kotlecików):
- 250g tuńczyka z puszki w sosie własnym (waga po odlaniu zalewy)
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 1 mała bułka (najlepiej czerstwa)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka sproszkowanej papryki słodkiej
- szczypta tymianku
- sól, pieprz
- 1 surowe jajko
- 2 łyżki oleju + 1 łyżka masła do smażenia
Wszystkie składniki starannie wymieszać w misce. Spróbować, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Masa powinna sprawiać wrażenie trochę zbyt suchej. Wstawić na pół godziny do lodówki; po tym czasie tuńczyk puści sok i masa będzie idealnie wilgotna.
Zwilżonymi dłońmi formować małe, okrągłe kotleciki, lekko spłaszczone.
Na patelni rozgrzać olej razem z masłem, delikatnie kłaść kotlety i smażyć po ok.3 minuty z każdej strony.
Podawać na gorąco z ziemniakami i surówką lub na zimno z odrobiną majonezu. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www. simplyrecipes.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz