SAŁATKA Z JARMUŻU, PIECZAREK
I PAPRYKI
Składniki na 4-5 porcji:
- 3 duże garście jarmużu
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 6-8 pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz
- 50g sera z niebieską pleśnią
Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. Pieczarki pokroić w plasterki.
Na dużej patelni rozgrzać olej oraz 1 łyżkę masła. Dodać papryki oraz cebulę, podsmażyć do miękkości, lekko osolić. Zdjąć z ognia i przełożyć do miski.
Na tej samej patelni znów rozgrzać łyżkę masła, wrzucić plasterki pieczarek, krótko obsmażyć.
Zmniejszyć ogień, dodać jarmuż, ocet balsamiczny i czosnek. Mieszając, podsmażać około 2 minut. Zdjąć z ognia, dodać do miski z paprykami . Przyprawić odrobiną soli i pieprzu, wymieszać. Na wierzch pokruszyć ser pleśniowy.
Podawać w dowolny sposób, na ciepło - bezpośrednio po przyrządzeniu- lub po wystudzeniu. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.pinchofyum.com
Ciekawe połączenie! Jak spotkam gdzieś jarmuż to na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDzięki! :) a jarmuż jest w stałej sprzedaży w Biedronce, duuża paka ;)
OdpowiedzUsuńA to nie wiedziałam,dzięki za informację :)
OdpowiedzUsuń