czwartek, 15 stycznia 2015

MUFFINKI LEKKO KORZENNE 

Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ










Składniki na 12-14 sztuk:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • szczypta soli
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 1 jajko
  • 1 jabłko
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  W jednej misce wymieszać składniki suche: przesianą mąkę, cukier, proszek i sodę, sól oraz przyprawę korzenną. 
W drugiej misce wymieszać składniki mokre: olej, roztrzepane jajko, jogurt, mleko i miód. 

Połączyć składniki suche z mokrymi, mieszając powoli rózgą kuchenną aż do połączenia składników. Dodać starte jabłko i posiekaną czekoladę, lekko wymieszać. 

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlać ciasto do 3/4 wysokości foremki. Piec w temperaturze 190 stopni około 25 minut. Po krótkim ostygnięciu wyciągnąć je z formy. Polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Smacznego! :)




Inspiracja przepisu: www.mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz