MUFFINKI LEKKO KORZENNE
Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ
Składniki na 12-14 sztuk:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
- szczypta soli
- 50 ml oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 1 jajko
- 1 jabłko
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
W drugiej misce wymieszać składniki mokre: olej, roztrzepane jajko, jogurt, mleko i miód.
Połączyć składniki suche z mokrymi, mieszając powoli rózgą kuchenną aż do połączenia składników. Dodać starte jabłko i posiekaną czekoladę, lekko wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlać ciasto do 3/4 wysokości foremki. Piec w temperaturze 190 stopni około 25 minut. Po krótkim ostygnięciu wyciągnąć je z formy. Polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz