CIECIERZYCA PO BRETOŃSKU
- 1 puszka ciecierzycy
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 kawałek kiełbasy
- 2 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka sproszkowanej czerwonej papryki
- 1 szklanka passaty z pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
Do garnka dodać ciecierzycę i fasolę oraz sproszkowaną paprykę, podsmażyć razem przez minutę; wlać szklankę wody i zamieszać. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i dusić potrawę przez 30 minut, w razie potrzeby uzupełniając odrobiną wody.
Po tym czasie wlać do garnka passatę, koncentrat i sos sojowy; doprawić cukrem, solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Gotować na małym ogniu przez kolejne 10-15 minut.
Podawać gorące, ozdobione natką pietruszki, z dodatkiem świeżego chleba. Smacznego! :)
Pysznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń