sobota, 17 stycznia 2015

CIECIERZYCA PO BRETOŃSKU



  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kawałek kiełbasy
  • 2 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka sproszkowanej czerwonej papryki
  • 1 szklanka passaty z pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
Cebulę i czosnek posiekać w małą kostkę. Kiełbasę pokroić na ćwierć-plasterki. Fasolę i ciecierzycę odsączyć z zalewy na sitku. W dużym garnku  rozgrzać olej, wrzucić cebulę z czosnkiem i zeszklić. Po chwili dodać pokrojoną kiełbasę i mieszając od czasu do czasu smażyć na niewielkim ogniu przez około 10 minut. 
Do garnka dodać ciecierzycę i fasolę oraz sproszkowaną paprykę, podsmażyć razem przez minutę; wlać szklankę wody i zamieszać. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i dusić potrawę przez 30 minut, w razie potrzeby uzupełniając odrobiną wody. 
Po tym czasie wlać do garnka passatę, koncentrat i sos sojowy; doprawić cukrem, solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Gotować na małym ogniu przez kolejne 10-15 minut. 

Podawać gorące, ozdobione natką pietruszki, z dodatkiem świeżego chleba. Smacznego! :)

2 komentarze: