TAJSKA ZUPA MARCHEWKOWO - KOKOSOWA
Składniki na 3 porcje:
- 3 łyżki masła
- 3 duże marchewki
- 1 duża cebula
- 1 litr bulionu
- 200ml mleka kokosowego
- 2-3 łyżki sosu tajskiego chilli (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- świeża kolendra do ozdoby
Gdy marchewka zmięknie, wlać bulion oraz mleko kokosowe i doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć ogień, wlać 2 łyżki sosu chilli i gotować około 40 minut, mieszając od czasu do czasu.
Zdjąć garnek z ognia, lekko przestudzić i zmiksować zupę na gładki krem. Znów postawić na małym ogniu, doprawić solą i pieprzem lub kolejną łyżką sosu chilli, ewentualnie rozrzedzić odrobiną gorącej wody.
Podawać z listami kolendry i ryżem Basmati.
Inspiracja przepisu: www.bonappetit.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz