niedziela, 18 stycznia 2015

ZIMOWA SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, JABŁKIEM I MAKOWYM WINEGRETEM



Składniki na 4 porcje:
  • 100g świeżych liści szpinaku baby
  • 1 jabłko
  • kawałek sera Blue Cheese (z niebieską pleśnią)
  • garść orzechów włoskich
  • pół szklanki nasion granatu
  • pół szklanki suszonej żurawiny
Na dressing:
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka suchego zmielonego maku 
Wszystkie składniki dressingu wymieszać razem w miseczce, odstawić.

Jabłko umyć, nie obierać ze skórki, tylko usunąć gniazdo nasienne i pokroić w cieniutkie ćwierć - plasterki. Na talerzu ułożyć liście szpinaku i plasterki jabłka. Posypać nasionkami granatu, suszoną żurawiną i orzechami. Polać sałatkę dressingiem i posypać pokruszonym serem. Podawać od razu. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.damndelicious.net

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz