środa, 7 stycznia 2015

CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM ŚMIETANKOWYM



Składniki na blaszkę o wymiarach 20x23cm:
  • 3 jajka
  • 200g cukru
  • 200ml oleju rzepakowego
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka startej marchwi (około 3 marchewki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika/grzanego wina
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 1 szklanka namoczonych rodzynek lub kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • odrobina masła do smarowania formy
Na krem:
  • 150g mascarpone (schłodzonego)
  • 150ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru
Do nasączenia ciasta:
  • 0,5 szklanki ciepłej wody, rozmieszanej z łyżką cukru i łyżeczką soku z cytryny
Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną, odstawić. Piekarnik nagrzać do 165 stopni.
Na niskich obrotach miksera utrzeć całe jajka z cukrem, dodając stopniowo olej, aromat pomarańczowy i na koniec mąkę z proszkiem i przyprawą. Odłożyć mikser i ręcznie, za pomocą łyżki, wmieszać startą marchew oraz rodzynki/skórkę pomarańczową.
Ciasto wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut.
Po przestygnięciu ściąć delikatnie cienką wierzchnią warstwę, żeby nasączyć ciasto roztworem wody, cukru i soku z cytryny. Wstawić do lodówki na 30-40 minut.
W metalowej misce ubić mascarpone z kremówką i cukrem pudrem. Gotowy krem rozprowadzić na cieście grubą warstwą, wyrównać szpatułką lub dużym szerokim nożem. Ząbkami widelca zrobić poprzeczne wzory na kremie, ozdobić listkami mięty. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: magazyn BON APPETIT!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz