CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM ŚMIETANKOWYM
Składniki na blaszkę o wymiarach 20x23cm:
- 3 jajka
- 200g cukru
- 200ml oleju rzepakowego
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka startej marchwi (około 3 marchewki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika/grzanego wina
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
- 1 szklanka namoczonych rodzynek lub kandyzowanej skórki pomarańczowej
- odrobina masła do smarowania formy
- 150g mascarpone (schłodzonego)
- 150ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej)
- 2 łyżki cukru pudru
- 0,5 szklanki ciepłej wody, rozmieszanej z łyżką cukru i łyżeczką soku z cytryny
Na niskich obrotach miksera utrzeć całe jajka z cukrem, dodając stopniowo olej, aromat pomarańczowy i na koniec mąkę z proszkiem i przyprawą. Odłożyć mikser i ręcznie, za pomocą łyżki, wmieszać startą marchew oraz rodzynki/skórkę pomarańczową.
Ciasto wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut.
Po przestygnięciu ściąć delikatnie cienką wierzchnią warstwę, żeby nasączyć ciasto roztworem wody, cukru i soku z cytryny. Wstawić do lodówki na 30-40 minut.
W metalowej misce ubić mascarpone z kremówką i cukrem pudrem. Gotowy krem rozprowadzić na cieście grubą warstwą, wyrównać szpatułką lub dużym szerokim nożem. Ząbkami widelca zrobić poprzeczne wzory na kremie, ozdobić listkami mięty. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: magazyn BON APPETIT!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz