KURCZAK TIKKA MASALA
Składniki na 4 porcje:
- 3 duże filety z kurczaka
- 200g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka sproszkowanej przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej chilli cayenne
- 1/2 łyżeczki imbiru
- sól, pieprz
- 3 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 500ml passaty z pomidorów
- 1 łyżka cukru
- po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, chilli i garam masala
- 2 łyżki sosu sojowego
- 100ml śmietany 18%
Kurczaka przed smażeniem wyjąć wcześniej, żeby miał temperaturę pokojową. Obsmażyć na dużej patelni przez kilka minut, często obracając. Zdjąć z ognia i odstawić.
W dużym garnku rozpuścić masło, dodać posiekane ząbki czosnku, chwilkę podsmażyć na średnim ogniu. Wsypać po 1/2 łyżeczki papryki, garam masala i chilli, wymieszać i smażyć razem przez minutę. Do garnka wlać passatę, sos sojowy, łyżkę cukru, szczyptę soli i pieprzu. Zamieszać, przykryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Dodać kurczaka i dusić całość kolejne 10-15 minut. Garnek zdjąć z ognia, wlać śmietanę, starannie wymieszać.
Podawać gorące, z ugotowanym na sypko ryżem Basmati i lekką sałatką z pomidorów.
Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.kwestiasmaku.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz