niedziela, 4 stycznia 2015

KURCZAK TIKKA MASALA



Składniki na 4 porcje:
  • 3 duże filety z kurczaka
Na marynatę:
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka sproszkowanej przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej chilli cayenne
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 500ml passaty z pomidorów
  • 1 łyżka cukru
  • po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, chilli i garam masala
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100ml śmietany 18%
Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Wszystkie składniki marynaty wymieszać w misce, dodać kurczaka, starannie wymieszać razem, przykryć i wstawić do lodówki  na kilka godzin (a nawet całą noc). 

Kurczaka przed smażeniem wyjąć wcześniej, żeby miał temperaturę pokojową. Obsmażyć na dużej patelni przez kilka minut, często obracając. Zdjąć z ognia i odstawić.
W dużym garnku rozpuścić masło, dodać posiekane ząbki czosnku, chwilkę podsmażyć na średnim ogniu. Wsypać po 1/2 łyżeczki papryki, garam masala i chilli, wymieszać i smażyć razem przez minutę.  Do garnka wlać passatę, sos sojowy, łyżkę cukru, szczyptę soli i pieprzu. Zamieszać, przykryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Dodać kurczaka i dusić całość kolejne 10-15 minut. Garnek zdjąć z ognia, wlać śmietanę, starannie wymieszać.

Podawać gorące, z ugotowanym na sypko ryżem Basmati i lekką sałatką z pomidorów. 
Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.kwestiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz