ZAPIEKANE SPAGHETTI Z SOSEM MIĘSNO-POMIDOROWYM
Składniki na 3 porcje:
- pół opakowania spaghetti
- 250g mielonego mięsa
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- szklanka passaty lub soku z pomidorów z puszki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 jajko
- 4-5 łyżek startego żółtego sera
- 3 łyżki masła
- 1 kulka mozzarelli
- sól, pieprz
Passatę z pomidorów wymieszać z koncentratem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Całość wlać do mięsa mielonego i razem poddusić około 3-4 minuty.
W międzyczasie w misce roztrzepać surowe jajko, dodać 2 łyżki startego sera i 2 łyżki rozpuszczonego i przestudzonego masła. Wymieszać i dodać do masy jajecznej ugotowane spaghetti. Przemieszać starannie.
Formę żaroodporną natłuścić masłem, wyłożyć połowę spaghetti z masą jajeczną. Na to ułożyć plasterki mozzarelli i posypać dowolnymi ziołami. Dodać połowę mięsa z sosem. Na to położyć drugą połowę spaghetti, znów warstwę mięsną i na wierzchu posypać resztą startego sera.
Przykryć naczynie pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 40 minutach zdjąć pokrywę/folię i piec jeszcze 10 minut.
Podawać gorące, ozdobione listkami świeżej bazylii lub natką pietruszki.
*) Przygotowaną zapiekankę po włożeniu wszystkich składników do formy można włożyć do lodówki nawet na parę godzin, a upiec w późniejszym czasie. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.tasteofhome.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz