niedziela, 11 stycznia 2015

ZAPIEKANE SPAGHETTI Z SOSEM MIĘSNO-POMIDOROWYM



Składniki na 3 porcje:
  • pół opakowania spaghetti
  • 250g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • szklanka passaty lub soku z pomidorów z puszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek startego żółtego sera
  • 3 łyżki masła
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól, pieprz
Spaghetti ugotować w mocno osolonej wodzie al dente, odcedzić, odłożyć.  Cebulę i czosnek posiekać drobno, podsmażyć na oleju do miękkości. Dodać mięso mielone i smażyć razem około 10 minut, często mieszając i rozdrabniając ewentualne większe kawałki mięsa. Przyprawić solą i pieprzem.
Passatę z pomidorów wymieszać z koncentratem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Całość wlać do mięsa mielonego i razem poddusić około 3-4 minuty.
W międzyczasie w misce roztrzepać surowe jajko, dodać 2 łyżki startego sera i 2 łyżki rozpuszczonego i przestudzonego masła. Wymieszać i dodać do masy jajecznej ugotowane spaghetti. Przemieszać starannie.
Formę żaroodporną natłuścić masłem, wyłożyć połowę spaghetti z masą jajeczną. Na to ułożyć plasterki mozzarelli i posypać dowolnymi ziołami.  Dodać połowę mięsa z sosem. Na to położyć drugą połowę spaghetti, znów warstwę mięsną i na wierzchu posypać resztą startego sera.


Przykryć naczynie pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 40 minutach zdjąć pokrywę/folię i piec jeszcze 10 minut. 
Podawać gorące, ozdobione listkami świeżej bazylii lub natką pietruszki.
*) Przygotowaną zapiekankę po włożeniu wszystkich składników do formy można włożyć do lodówki nawet na parę godzin, a upiec w późniejszym czasie. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.tasteofhome.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz