ZUPA Z BURAKÓW Z IMBIREM
I MLEKIEM KOKOSOWYM
Składniki na 4 porcje:
- 2 duże buraki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru lub 1 łyżeczka sproszkowanego
- 1 litr bulionu
- 150ml mleka kokosowego + kilka łyżek do dekoracji
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- listki świeżej kolendry lub natka pietruszki do ozdoby
Dodać pokrojone w kostkę buraki (oraz ten gruby plasterek) i zalać 3/4 bulionu. Zwiększyć ogień, zagotować. Ponownie zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut (aż buraki będą miękkie). Wyciągnąć z zupy gruby plasterek buraka, pokroić w cieniutką zapałkę, odłożyć do ozdoby.
Zupę zmiksować. Jeśli jest zbyt gęsta, dodać resztę bulionu. Przyprawić solą i pieprzem. Podgotować przez chwilę, wlać mleko kokosowe i zagotować około 30 sekund.
Zdjąć z ognia, wlać do salaterek. Na każdą porcję kłaść 1 łyżkę mleka kokosowego, kilka paseczków buraka oraz odrobinę natki pietruszki lub kolendry. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.self.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz