PLACKI Z KASZY JAGLANEJ
Z GULASZEM
Składniki na 2-3 osoby:
- 5-6 łyżek suchej kaszy jaglanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 surowe jajko
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1 czubata łyżeczka soli + szczypta do gotowania
- mała szczypta pieprzu
- 1 liść laurowy
- 4 szklanki wody
- 2 łyżki oleju + 1 łyżka masła do smażenia
W misce wymieszać ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną oraz mąkę, kurkumę, pieprz i sól. Wbić jajko i całość zmiksować. Masa powinna mieć konsystencję dość płynną.
Na patelni rozgrzać olej z masłem. Łyżką nakładać placuszki (około 2 łyżki na 1 placek), smażyć na średnim ogniu około 1-2 minuty z każdej strony. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać gorące, zaraz po usmażeniu - najsmaczniejsze z gulaszem mięsnym, np. z tego przepisu:
http://agikuchniasmaku.blogspot.com/2014/05/gulasz-woowy-z-papryka-i-pieczarkami-05.html
Smacznego! :)
Inspiracja przepisu na placki: www.makelifeeasier.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz