poniedziałek, 2 lutego 2015

PLACKI Z KASZY JAGLANEJ 

Z GULASZEM 



Składniki na 2-3 osoby:
  • 5-6 łyżek suchej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 surowe jajko
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1 czubata łyżeczka soli + szczypta do gotowania
  • mała szczypta pieprzu
  • 1 liść laurowy 
  • 4 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju + 1 łyżka masła do smażenia
Na suchej patelni podprażyć kaszę przez około 2-3 minuty, często mieszając. Zalać kaszę 1 szklanką wody, odcedzić na sitku. W większym garnku wlać 3 szklanki wody, dodać kaszę, szczyptę soli i liść laurowy. Zagotować i na małym ogniu gotować przez 20 minut. Odcedzić kaszę, pozbyć się listka laurowego i przestudzić kaszę.

W misce wymieszać ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną oraz mąkę, kurkumę, pieprz i sól. Wbić jajko i całość zmiksować.  Masa powinna mieć konsystencję dość płynną.
Na patelni rozgrzać olej z masłem. Łyżką nakładać placuszki (około 2 łyżki na 1 placek), smażyć na średnim ogniu około 1-2 minuty z każdej strony. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać gorące, zaraz po usmażeniu - najsmaczniejsze z gulaszem mięsnym, np. z tego przepisu:

 http://agikuchniasmaku.blogspot.com/2014/05/gulasz-woowy-z-papryka-i-pieczarkami-05.html

Smacznego! :)

Inspiracja przepisu na placki: www.makelifeeasier.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz