TARTA CYTRYNOWA Z BEZĄ
Składniki na formę o średnicy 24cm:
Na ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 90g cukru pudru
- 125g masła w temperaturze pokojowej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 5 jajek
- 140g cukru
- 150ml śmietany 30%
- 100ml soku z cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
- 4 białka
- 200g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Po tym czasie wyjąć ciasto i cienko rozwałkować. Wyłożyć ciastem formę do tarty i znów wstawić do lodówki na 15 minut.
Ciasto przykryć papierem do pieczenia i wysypać na to warstwę obciążenia (np. fasolę). Wstawić do piekarnika i piec 15 minut z obciążeniem, po czym zdjąć papier z obciążeniem i piec jeszcze 10 minut.Wyjąć ciasto, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni.
Składniki na masę cytrynową wymieszać ręcznie w misce i wylać na podpieczony spód tarty. Piec około 40 minut. Gdy masa stężeje, wyjąć z piekarnika, zmienić temperaturę na 160 stopni.
Białka na bezę ubić w metalowej misce na najwyższych obrotach. Gdy będą prawie sztywne, dodawać cukier małymi partiami, cały czas ubijając. Pod sam koniec dodać mąkę i ubić na sztywno.
Bezę wyłożyć na wierzch tarty, formując niewielką górkę (która lekko opadnie po upieczeniu). Piec około 30 minut.
Podawać po całkowitym wystudzeniu. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.kuchniaagaty.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz