czwartek, 5 lutego 2015

TARTA CYTRYNOWA Z BEZĄ



Składniki na formę o średnicy 24cm:
Na ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • 90g cukru pudru
  • 125g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
 Na masę:
  • 5 jajek
  • 140g cukru
  • 150ml śmietany 30%
  • 100ml soku z cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny
Na bezę:
  • 4 białka
  • 200g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
Masło zmiksować z cukrem pudrem i szczyptą soli, następnie wbić jajko i miksować jeszcze 30 sekund. Wsypać mąkę i szybko zmiksować. Lekko zagnieść ciasto na kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Po tym czasie wyjąć ciasto i cienko rozwałkować. Wyłożyć ciastem formę do tarty i znów wstawić do lodówki na 15 minut.
Ciasto przykryć papierem do pieczenia i wysypać na to warstwę obciążenia (np. fasolę). Wstawić do piekarnika i piec 15 minut z obciążeniem, po czym zdjąć papier z obciążeniem i piec jeszcze 10 minut.Wyjąć ciasto, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni.
Składniki na masę cytrynową wymieszać ręcznie w misce i wylać na podpieczony spód tarty. Piec około 40 minut. Gdy masa stężeje, wyjąć z piekarnika, zmienić temperaturę na 160 stopni.
Białka na bezę ubić w metalowej misce na najwyższych obrotach. Gdy będą prawie sztywne, dodawać cukier małymi partiami, cały czas ubijając. Pod sam koniec dodać mąkę i ubić na sztywno.
Bezę wyłożyć na wierzch tarty, formując niewielką górkę (która lekko opadnie po upieczeniu). Piec około 30 minut. 
Podawać po całkowitym wystudzeniu. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.kuchniaagaty.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz