SAŁATKA Z PIECZONEJ MARCHWI
Z ROSZPONKĄ
Składniki na 2-3 porcje:
- 0,5kg marchwi
- 3 garście roszponki
- garść płatków migdałów (podprażonych na suchej patelni)
- odrobina sera typu feta lub blue cheese
- 2 łyżki miodu płynnego
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- szczypta ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli morskiej
- sok, który spłynął na blaszkę z pieczonej marchwi
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
Przygotować sos: wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce. Na talerzu rozłożyć roszponkę, ułożyć kawałki marchwi. Fetę pokruszyć i posypać marchew, dodać podprażone płatki migdałów i całość polać sosem. Podawać natychmiast po przyrządzeniu.
Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.kwestiasmaku.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz