ZUPA KREM Z SELERA NACIOWEGO
Składniki na 3 porcje:
- 200g selera naciowego
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 litr bulionu
- 100ml śmietany 12%
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz
- 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła do smażenia
Natkę pietruszki posiekać (niezbyt drobno) i dodać do warzyw. Wlać bulion, doprawić całość gałką muszkatołową i pieprzem. Gotować zupę na małym ogniu przez kolejne 15 minut. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i zmiksować na gładki krem. Znów postawić na małym ogniu, dodać śmietanę i powoli mieszając, podgotować jeszcze krótką chwilę.
Podawać gorącą zupę, ozdobioną listkami selera lub natką pietruszki. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.jamieoliver.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz