czwartek, 19 lutego 2015

FILETY Z DORSZA W SOSIE POMIDOROWYM



Składniki na 2 porcje:
  • 1 duży filet z dorsza lub 2 małe
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek, listki bazylii do dekoracji
Cebulę pokroić w cienkie piórka. Filety z dorsza oprószyć solą i pieprzem. W większym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić na średnim ogniu. Wlać szklankę wody, zagotować przez chwilę. Dodać koncentrat pomidorowy, łyżeczkę cukru, sos sojowy, zioła prowansalskie oraz doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. 
Filety włożyć do gotującego się sosu i dusić razem pod przykryciem przez kolejne 10 minut. 
Podawać z ugotowanymi ziemniakami, posypane posiekanym szczypiorkiem lub bazylią. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.kwestiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz