sobota, 7 lutego 2015

GRZANKI - CROSTINI Z POMIDORAMI





  • kromki pieczywa, niezbyt cienkie (najlepszy będzie zwykły chleb)
  • pomidorki koktajlowe
  • ricotta
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • świeże zioła: bazylia, tymianek, oregano
  • ocet winny
Pomidorki przekroić na ćwiartki. W małej misce wymieszać 1 łyżkę oliwy z 1 łyżeczką octu winnego, doprawić intensywnie solą i pieprzem. Wrzucić ćwiartki pomidorów, wymieszać i odstawić na minimum 15 minut (można nawet do 12 godzin).
Świeże zioła posiekać. Rozgrzać patelnię grillową, kromki posmarować z obu stron odrobiną oliwy i grillować około 2 minuty z każdej strony.
Zioła wmieszać do pomidorów. Na każdą kromkę nakładać 1-2 łyżki ricotty, na to mieszankę pomidorową i ozdobić listkami bazylii. Podawać gorące, w towarzystwie oliwek lub kaparów. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz