sobota, 28 lutego 2015

CIASTO Z KREMEM TOFFI



Składniki na tortownicę o średnicy 22cm:
Na biszkopt:
  • 5 jajek, oddzielnie białka i żółtka (w temperaturze pokojowej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki kakao do wypieków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Na krem:
  • 250g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 400g masy kajmakowej 
Do przełożenia i ozdoby:
  • 1/2 słoiczka dżemu (najlepiej o kwaskowatym smaku, porzeczkowego lub z owoców leśnych)
  • płatki migdałów, posiekane orzechy 
Nastawić piekarnik na temperaturę  160-170 stopni. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować. Obydwie mąki oraz kakao przesiać razem do jednej miski, wymieszać łyżką.  W misie miksera ubić białka na sztywną pianę na najwyższych obrotach. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku, aż do połączenia się składników. Powoli wsypywać mąki z kakao, ciągle miksując na niskich obrotach. 
Masę biszkoptową wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika na około 30-35 minut, sprawdzając patyczkiem czy się upiekło w środku. Formę wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości ok.50cm. Odstawić do całkowitego wystudzenia, po czym odkroić nożykiem ciasto od boków tortownicy i wyjąć. Przekroić na pół (najłatwiej kroi się na drugi dzień po upieczeniu).

Przygotować krem toffi: masło utrzeć w misie miksera na bardzo gładką, puszystą masę. Dodawać po trochu masę kajmakową, cały czas miksując, aż będzie idealnie gładka.

Ułożyć dolny blat biszkoptu na paterze. Posmarować go dżemem oraz połową kremu toffi. Przykryć drugim blatem (można go nasączyć roztworem wody z cukrem i sokiem z cytryny, ale niekoniecznie). Posmarować pozostałym kremem i ozdobić płatkami migdałów oraz orzeszkami. Podawać schłodzony. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz