PIECZONE ZIEMNIAKI-WACHLARZYKI
Z BOCZKIEM, SEREM I SOSEM JOGURTOWYM
Składniki na 1 porcję:
- 1-2 średniej wielkości ziemniaki
- 2 łyżeczki masła
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 2 plastry boczku
- kawałek żółtego sera
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- kilka kropli soku z cytryny
- szczypiorek
Pomagając sobie małym nożem, rozchylać "listki" ziemniaka i wkładać pomiędzy nimi na przemian plasterek czosnku i kawałeczek masła. Ziemniaki ułożyć na blaszce, przyprawić obficie solą i odrobiną pieprzu i wstawić do piekarnika na ok.45 minut.
W międzyczasie boczek pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na patelni, aż zrobi się kruchy. Odsączyć na ręczniku papierowym. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Szczypiorek posiekać. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, odstawić.
Gdy ziemniaki spędzą w piekarniku 45 minut, wyciągnąć blachę na chwilę, posypać każdego ziemniaka pokruszonym boczkiem i startym serem. Wstawić je z powrotem do piekarnika na jeszcze kilka minut, aż ser się rozpuści.
Wyciągnąć blaszkę z piekarnika, odstawić na chwilkę do przestudzenia. Ziemniaki przełożyć na talerz, na każdym ułożyć łyżkę sosu jogurtowego i posypać szczypiorkiem.
Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.closetcooking.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz