sobota, 7 marca 2015

TARTA Z JABŁKAMI I BEZĄ NA SPODZIE CIASTECZKOWYM



Składniki na formę o średnicy 23cm:
Na spód:
  • 165g kruchych ciastek (np. kokosowych)
  • 65g roztopionego i przestudzonego masła
Na warstwę jabłkową:
  • 900g jabłek (waga przed obraniem)
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki cukru (więcej lub mniej, w zależności od słodkości jabłek)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • mała szczypta gałki muszkatołowej 
Na bezę:
  • 3 białka
  • 150g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki  mąki ziemniaczanej
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Ciastka zmiksować na "piasek" za pomocą blendera. Dodać masło i wymieszać łyżką. Formę wysmarować masłem (dno i boki do połowy wysokości). Masą ciasteczkową wyłożyć dno formy, rozprowadzając równomiernie i lekko dociskając. Wstawić formę do piekarnika i piec przez 10 minut. 

W międzyczasie jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Na dużej patelni rozgrzać masło i wsypać cukier. Na średnim ogniu podgrzewać mieszając, aż zacznie bulgotać. Wsypać jabłka i przyprawy. Często mieszając, prażyć jabłka około 5-7 minut, aż odparuje większość soku. Wyłożyć na podpieczony spód tarty. 

Zwiększyć temperaturę piekarnika do 180 stopni z termoobiegiem. W metalowej misce ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Gdy piana będzie sztywna i gładka, wyłożyć ją na warstwę jabłkową. Wstawić do piekarnika i piec 25 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 5-10 minut. Wyciągnąć i całkowicie przestudzić, po czym wyjąć z formy. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz