TARTA Z JABŁKAMI I BEZĄ NA SPODZIE CIASTECZKOWYM
Składniki na formę o średnicy 23cm:
Na spód:
- 165g kruchych ciastek (np. kokosowych)
- 65g roztopionego i przestudzonego masła
- 900g jabłek (waga przed obraniem)
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki cukru (więcej lub mniej, w zależności od słodkości jabłek)
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- mała szczypta gałki muszkatołowej
- 3 białka
- 150g cukru
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
W międzyczasie jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Na dużej patelni rozgrzać masło i wsypać cukier. Na średnim ogniu podgrzewać mieszając, aż zacznie bulgotać. Wsypać jabłka i przyprawy. Często mieszając, prażyć jabłka około 5-7 minut, aż odparuje większość soku. Wyłożyć na podpieczony spód tarty.
Zwiększyć temperaturę piekarnika do 180 stopni z termoobiegiem. W metalowej misce ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Gdy piana będzie sztywna i gładka, wyłożyć ją na warstwę jabłkową. Wstawić do piekarnika i piec 25 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 5-10 minut. Wyciągnąć i całkowicie przestudzić, po czym wyjąć z formy. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz