CACCIATORE - POTRAWKA Z KURCZAKA
Składniki na 2-3 porcje:
- 1 duży filet z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1/2 puszki pomidorów wraz z sokiem lub 200ml passaty pomidorowej
- garść kaparów lub oliwek
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1/2 szklanki białego wina (np.półwytrawne)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz, ewentualnie szczypta cukru
- 1 łyżka mąki
W międzyczasie kawałki kurczaka oprószyć solą i pieprzem oraz z grubsza obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka, aż się zrumieni, obracając w trakcie smażenia. Zdjąć z ognia, odstawić na chwilę.
Gdy seler naciowy nieco zmięknie, wlać do garnka wino (lub wodę) i zagotować. Gdy odparuje mniej więcej połowa płynu, dodać pomidory/passatę, oregano, kapary i kurczaka wraz z olejem, na którym się smażył. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut, często mieszając, by nie dopuścić do przypalenia. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru.
Podawać z ziemniakami i sałatą lub grzankami z wiejskiego chleba. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.giadadelaurentiis.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz