poniedziałek, 23 marca 2015

CACCIATORE - POTRAWKA Z KURCZAKA



Składniki na 2-3 porcje:
  • 1 duży filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 puszki pomidorów wraz z sokiem lub 200ml passaty pomidorowej
  • garść kaparów lub oliwek
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • 1/2 szklanki białego wina (np.półwytrawne)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz, ewentualnie szczypta cukru
  • 1 łyżka mąki
Cebulę i czosnek drobno posiekać, seler naciowy obrać z włókien i pokroić na cieniutkie plasterki. Filet z kurczaka pokroić na wąskie paski, pomidory z puszki drobno pokroić. W większym garnku  rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć cebulę z czosnkiem, a gdy się zeszkli, dodać pokrojony seler naciowy. Lekko osolić i smażyć na średnim ogniu, często mieszając, przez około 5 minut. 
W międzyczasie kawałki kurczaka oprószyć solą i pieprzem oraz z grubsza obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka, aż się zrumieni, obracając w trakcie smażenia. Zdjąć z ognia, odstawić na chwilę. 

Gdy seler naciowy nieco zmięknie, wlać do garnka wino (lub wodę) i zagotować. Gdy odparuje mniej więcej połowa płynu, dodać pomidory/passatę, oregano, kapary i kurczaka wraz z olejem, na którym się smażył. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut, często mieszając, by nie dopuścić do przypalenia. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru.
Podawać z ziemniakami i sałatą lub grzankami z wiejskiego chleba. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.giadadelaurentiis.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz