ZUPA-KREM Z BATATÓW
Składniki na 3-4 porcje:
- 1/2 kg batatów (słodkich ziemniaków)
- 1/2 l gorącego bulionu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sok z 1/2 limetki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki chilli cayenne
- szczypta soli
- mascarpone lub gęsty jogurt naturalny (po 1 łyżce na porcję)
- starta skórka z limetki (do ozdoby)
- opcjonalnie: słodki sos chilli
Cebulę i czosnek drobno posiekać, bataty obrać, opłukać i pokroić w niedużą kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek. Podsmażyć chwilkę, dodać bataty i przyprawić odrobiną soli. Smażyć kilka minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodać kmin rzymski, chilli cayenne i kolendrę.
Wlać bulion, zagotować i gotować na małym ogniu około 15-20 minut, aż bataty będą miękkie. Zmiksować na gładko, w razie potrzeby lekko rozrzedzić wodą. Doprawić do smaku solą, sokiem z limetki i wlać do talerzy. Do każdej porcji dodać łyżkę mascarpone, ozdobić skórką z limetki, świeżą kolendrą i ewentualnie odrobiną słodkiego sosu chilli. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.kwestiasmaku.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz