ZUPA CHEESEBURGEROWA
Z ZIEMNIAKAMI I BOCZKIEM
Składniki na 3 porcje:
- 3-4 plasterki boczku
- 1 łyżka oliwy
- 200g mielonej wołowiny
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łodyżki selera naciowego
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie, obrane ziemniaki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2-3 łyżki mąki
- 0,5l bulionu
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka startego żółtego sera
- sól, pieprz
- szczypiorek
- grzanki z bułki, pokrojone w kostkę
W większym garnku rozgrzać oliwę i masło, dodać czosnek, cebulę, seler, marchew i sos sojowy. Często mieszając, podsmażyć 2-3 minuty. Dodać mąkę i na zmniejszonym ogniu mieszać, smażąc około 1 minutę. Wlać stopniowo bulion i mleko, mieszać aż zgęstnieje lekko, ok. 2 minuty. Dodać ziemniaki, zwiększyć ogień i zagotować zupę. Zmniejszyć ponownie ogień, lekko osolić i pod częściowym przykryciem gotować około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Mieszać często, żeby nie dopuścić do przypalenia.
W międzyczasie na oddzielnej patelni usmażyć boczek na chrupiące skwarki, odłożyć na papierowy ręcznik do odsączenia. Na tym samym tłuszczu, który został na patelni po boczku, podsmażyć mieloną wołowinę przez około 3-5 minut, często mieszając i rozdrabniając ewentualne grudki mięsa. Usmażone mięso odsączyć z nadmiaru tłuszczu i odstawić.
Gdy ziemniaki w zupie już zmiękną, dodać do niej mięso i starty ser. Doprawić solą i pieprzem do smaku, starannie zamieszać, żeby ser się całkowicie rozpuścił. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można rozrzedzić ją odrobiną mleka. Gotować jeszcze 1 minutę i zdjąć z ognia.
Podawać gorącą, posypaną chrupiącym boczkiem, posiekanym szczypiorkiem i grzankami. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.damndelicious.net
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz