środa, 4 marca 2015

ZUPA CHEESEBURGEROWA 

Z ZIEMNIAKAMI I BOCZKIEM



Składniki na 3 porcje:
  • 3-4 plasterki boczku
  • 1 łyżka oliwy
  • 200g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie, obrane ziemniaki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2-3 łyżki mąki
  • 0,5l bulionu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka startego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
  • grzanki z bułki, pokrojone w kostkę
Boczek pokroić w drobną kostkę. Czosnek i cebulę drobno posiekać.  Seler naciowy oczyścić z włókien i pokroić w cienkie półplasterki. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokroić w małą kostkę.
W większym garnku rozgrzać oliwę i masło, dodać czosnek, cebulę, seler, marchew i sos sojowy. Często mieszając, podsmażyć 2-3 minuty. Dodać mąkę i na zmniejszonym ogniu mieszać, smażąc około 1 minutę. Wlać stopniowo bulion i mleko, mieszać aż zgęstnieje lekko, ok. 2 minuty. Dodać ziemniaki, zwiększyć ogień i zagotować zupę. Zmniejszyć ponownie ogień, lekko osolić i pod częściowym przykryciem gotować około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Mieszać często, żeby nie dopuścić do przypalenia.

W międzyczasie na oddzielnej patelni usmażyć boczek na chrupiące skwarki, odłożyć na papierowy ręcznik do odsączenia. Na tym samym tłuszczu, który został na patelni po boczku, podsmażyć mieloną wołowinę przez około 3-5 minut, często mieszając i rozdrabniając ewentualne grudki mięsa. Usmażone mięso odsączyć z nadmiaru tłuszczu i odstawić.

Gdy ziemniaki w zupie już zmiękną, dodać do niej mięso i starty ser. Doprawić solą i pieprzem do smaku, starannie zamieszać, żeby ser się całkowicie rozpuścił. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można rozrzedzić ją odrobiną mleka. Gotować jeszcze 1 minutę i zdjąć z ognia.

Podawać gorącą, posypaną chrupiącym boczkiem, posiekanym szczypiorkiem i grzankami. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.damndelicious.net

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz