piątek, 20 lutego 2015

SAŁATKA Z ŁOSOSIEM I DRESSINGIEM TRUSKAWKOWYM



Składniki na 2-3 porcje:
  • 125g łososia wędzonego na gorąco (w temperaturze pokojowej)
  • kilka garści mieszanki sałat z rukolą
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 7-8 truskawek
  • 1 cebula dymka
  • 2-3 łyżki pestek granatu
  • kilka świeżych listków melisy i bazylii
Na dressing:
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego (bez całych owoców)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz  
Wszystkie składniki dressingu wymieszać dokładnie w kubeczku, odstawić. Ogórka obrać, pokroić na cieniutkie półplasterki. Truskawki pokroić na ćwiartki lub plasterki, cebulę na cienkie piórka. 

Na półmisku ułożyć mieszankę sałat, dodać ogórek i truskawki. Posypać cebulą, pestkami granatu i łososiem porwanym na małe kawałki. Sałatkę polać dressingiem, delikatnie przemieszać. Ozdobić listkami melisy i bazylii. Podawać od razu. 
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz