ŚLEDZIE Z KAPARAMI,
POREM I CHILLI
- 3 matiasy
- kawałek pora (jasnozielona część)
- 2 łyżki kaparów (ewentualnie oliwki zielone, bez pestek)
- 1/4 strąka papryczki chilli (lub odrobina suszonego chilli)
- kilka łyżek oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki suszonego estragonu lub tymianku
- 1/2 ząbka czosnku
- szczypta sproszkowanego kardamonu
W misce wymieszać olej z sokiem z cytryny, kardamonem i estragonem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli. Kapary posiekać drobno, por pokroić na cieniutkie półplasterki.
Wszystkie składniki wymieszać razem z olejem w misce, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, żeby smaki się razem przegryzły, na co najmniej 2-3 godziny.
Smacznego! :)
Pyszne danie.
OdpowiedzUsuń