piątek, 14 listopada 2014

ŚLEDZIE Z KAPARAMI, 

POREM I CHILLI



  • 3 matiasy
  • kawałek pora (jasnozielona część)
  • 2 łyżki kaparów (ewentualnie oliwki zielone, bez pestek)
  • 1/4 strąka papryczki chilli (lub odrobina suszonego chilli)
  • kilka łyżek oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki suszonego estragonu lub tymianku
  • 1/2 ząbka czosnku
  • szczypta sproszkowanego kardamonu
Matiasy namoczyć w zimnej wodzie przez kilka, kilkanaście godzin. Odsączyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w poprzek na paski o grubości około 1,5cm. 

W misce wymieszać olej z sokiem z cytryny, kardamonem i estragonem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli. Kapary posiekać drobno, por pokroić na cieniutkie półplasterki. 

Wszystkie składniki wymieszać razem z olejem w misce, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, żeby smaki się razem przegryzły, na co najmniej 2-3 godziny.
Smacznego! :)


1 komentarz: