czwartek, 16 lipca 2015

RISOTTO Z CUKINIĄ I WĘDZONYM ŁOSOSIEM



Składniki na 2 porcje:
  • 120-150 suchego ryżu do risotto (Arborio)
  • 1 średnia cebula
  • 4 łyżki wiórków kokosowych (można pominąć)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta suszonych płatków chilli
  • 2 szklanki bulionu
  • 50g wędzonego łososia (może być sałatkowy)
  • 1 mała cukinia
  • sól, pieprz
  • olej
  • szczypiorek, natka pietruszki
Bulion podgrzać. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i mieszając podsmażyć do miękkości. Dodać suchy ryż, wiórki kokosowe oraz kurkumę, smażyć przez minutę ciągle mieszając. Wlać około pół szklanki bulionu, zamieszać i dusić na małym ogniu, aż odparuje płyn. Należy mieszać dość często, żeby uniknąć przypalenia. Gdy ryż zacznie lekko przywierać do patelni, znów dolać pół szklanki bulionu. Powtarzać tą samą czynność (mieszanie, dolewanie, odparowanie) przez około 20 minut. W razie potrzeby można dolewać wodę. Pod koniec przyprawić risotto odrobiną soli i pieprzem, dodać niewielką ilość suszonych płatków chilli. Wędzonego łososia posiekać na małe kawałki i dodać pod koniec duszenia. 
Zdjąć patelnię z ognia, posypać posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki, odstawić pod przykryciem na kilka minut.
W międzyczasie cukinię pokroić w kosteczkę i podsmażyć na łyżce oleju na osobnej patelni, około 2-3 minuty, aż nieco zmięknie. Lekko osolić i zdjąć z ognia.

Na talerz nałożyć porcję risotto, posypać kosteczkami cukinii. Podawać natychmiast. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz