piątek, 10 lipca 2015

ZIOŁOWE KOTLETY MIELONE 

Z SOSEM TZATZIKI



Składniki na 2porcje:
  • 300g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
  • 1 małe jajko
  • garść posiekanej dymki (zielona część)
  • garść kiełków brokuła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej świeżej  mięty
  • szczypta majeranku suszonego
  • 2-3 łyżki bułki tartej (plus trochę do obtoczenia)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia  
Na sos tzatziki:
  • 1 mały jogurt naturalny gęsty
  • 1 średni świeży ogórek
  • 1 mały ząbek czosnku, zgnieciony i posiekany drobno
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • sól, pieprz   
Przygotować sos: ogórka obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, posolić lekko i po 2 minutach odcedzić na sitku z nadmiaru soku. W miseczce wymieszać jogurt z sokiem i skórką z cytryny, dodać starty ogórek, natkę i przyprawić do smaku. Odstawić na kilka minut.

Mielone mięso przełożyć do miski. Dodać roztrzepane jajko, dymkę, kiełki oraz wszystkie zioła oraz przyprawy. Wyrabiając dłońmi, dosypywać stopniowo bułkę tartą do momentu, aż składniki się dobrze połączą, ale masa wciąż będzie delikatna i niezbyt zbita. 
Na patelni rozgrzać olej. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na dość mocno rozgrzanej patelni, aż zrumienią się z obu stron (około 3-4 minuty z każdej strony). Usmażone kotleciki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podawać z lekką sałatą (np. z ogórkiem, rzodkiewkami i szczypiorkiem) oraz sosem tzatziki. Pyszne również na zimno :) Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz